Tuesday, August 23, 2011

Syarat-Syarat Pinjaman Skim Siswazah

SKIM PINJAMAN SISWAZAH / GRADUAN PERODUA


Syarat-Syarat:

1. Memiliki Diploma/Ijazah
2. Mendapat tawaran kerja dari sebuah syarikat swasta atau kerajaan atau badan berkanun
3. Gaji + Elaun Tetap yang ditawarkan mestilah:
- RM 2000++ (baru mula kerja atau bekerja kurang dari 3 bulan)
4. Berjawatan Tetap @ Kontrak (kontrak mestilah berbaki tidak kurang dari 6 bulan keatas) 
5. Berusia 30 tahun dan kebawah

Dokumen Permohonan Pinjaman:

1. Kad Pengenalan
2. Lesen Memandu
3. Surat Tawaran Kerja 
4. Transkrip ATAU Skroll ATAU Surat Pengesahan Tamat Belajar 
5. Slip gaji (sekiranya ada)

Soalan-soalan Lazim untuk skim graduan:

1. Apakah kereta yang layak dibeli?
- Semua jenis kereta - tertakluk kepada gaji yang ditawarkan.
Contoh 1: Gaji RM 2000 (kasar) - maksimum pinjaman ialah RM 40,000 sahaja
Contoh 2: Gaji RM 2400 (kasar) - maksimum pinjaman ialah RM 65,000 sahaja
2. Gaji saya RM 2000, bolehkah saya memohon untuk pinjaman kereta Alza Advance Version?
- Maaf, anda tidak layak, pinjaman maksimum yang dibenarkan untuk anda ialah RM 40000.00 sahaja.
3. Adakah saya perlu ada penjamin untuk skim ini?
- Tidak

Sekiranya anda masih belum jelas dengan skim ini, bolehlah mengubungi saya melalui emel atau telefon (kepada serious buyers sahaja)..
PENTING: Komen DIBENARKAN tetapi TIDAK DIGALAKKAN kerana mungkin saya akan terlepas pandang untuk membalas komen tersebut.

SILA HUBUNGI (SEKIRANYA INGIN MEMBELI KERETA DENGAN SAYA):
ZAKI [ 019-2198400 ] CALL/WHATSAPP/SMS
admin@zakiautoworld.com 

TERIMA KASIH KERANA SUDI BERURUSAN & MEMBELI KERETA DENGAN ZAKIAUTOWORLD
_______________________________________________

"Mudah,Cekap & Amanah"
http://www.zakiautoworld.com/ -  Sejak 2010 (since 2010)

119 comments:

  1. sy sedang mengikuti master di bawah kontrak dengan sebuah universiti dan dibayar elaun kira2 rm2700 sebulan, stlh tamat kelak, akan berkhidmat dengan universiti tersebut.. adakah sy layak utk skim siswazah ini atau hny layak utk skim pinjaman ipt..? dan adakah kedua2 skim ini berteraskan Islam..?

    ReplyDelete
  2. W.salam. Anda layak utk skim siswazah. Semua pinjaman berteraskan Islam. Jika berminat boleh terus hubungi saya. Tq

    ReplyDelete
  3. skim ini untuk semua model proton ke?atau ada model2 terpilih sahaja?

    ReplyDelete
  4. Semua model. Bergantung kepada gaji anda.

    ReplyDelete
  5. salam, sy lepasan diploma. gaji rm1500 + elaun = rm1900 sbulan. sy nk pakai kereta myvi 1.3 standard (auto) adakah sy layak ntk graduate skim ni ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam. Layak. Berminat terus call saya. TQ

      Delete
  6. Salam..

    Saya dah keja 7 bulan di IPTA, bagaimanapun surat tawaran kerja saya tak tahu letak mana.... if pakai slip gaji 3 bulan bley x??

    IF sy nk ambik Honda City (E), RM90,480.00:
    bayar bulan2 bape? utk 2 tahun pertama... TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam. Maaf setakat hari ini saya hanya jual Toyota, Proton dan Perodua Sahaja. Sekiranya berminat utk model yg saya jual, saya boleh uruskan pinjaman. TQ

      Delete
    2. salam saya baru berkerja n slip gaji pun x dapat lg..boleh ker saya memohon untuk siswazah punya

      Delete
    3. saya baru saje berkerja n slip gaji pun x dapat lagi..leh ke saya membuat skim siswazah untuk membeli kereta..

      Delete
  7. saya bekerja di salah sebuah tadika swasta.gaji hanya rm1200.berminat sgt.layak ke untuk apply.TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf saya katakan, gaji min utk skim ini mestilah RM1600 keatas. Sekiranya ingin beli kereta en@cik boleh beli, tetapi mestilah mempunyai penjamin. TQ

      Delete
  8. Salam En. Zaki. Saya sudah bekerja selama 5 bulan dgn basic salary RM2050 (belum tolak EPF & SOCSO). Saya berminat untuk beli Myvi 1.5 SE (Auto) menggunakan skim graduan. Adakah saya layak?

    Gafari

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam Gafari. Anda layak. sekiranya berminat boleh terus hubungi saya. Terima Kasih

      Delete
  9. Assalamualaikum..

    Saya baru sahaja bekerja.. gaji basic saya RM1700.00 belum tolak epf dan socso.. saya bekerja belum cukup sebulan.. saya ada appointment letter dari company yg saya kerja.. layakkah saya apply skim graduan dengan 0 downpayment?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Layak. Berminat call saya. TQ

      Delete
  10. saya bekerja dgn sebuah kementerian gaji rm2500 sebulan, tetapi kontrak 3 bulan. boleh apply skim ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekiranya tawaran kurang dari enama bulan mestilah ada penjami. TQ

      Delete
  11. asslm saya graduate tahun 2011 bln 5 sekarang dah bekerja di syarikat swasta dan baru dapat confirmation... gaji basic rm2000 tolak EPF&socso tinggal rm1770....saya berminat Alza 1.5EZ (Auto) standard menggunakan skim graduan. Adakah saya layak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam. layak, sekiranya berminat boleh terus hubungi saya. TQ

      Delete
  12. as salam sy graduan yg sudah bekerja dan mempunyai gaji sebanyak rm2400 belum tolak epf.sy ingin buat full loan menggunakan skim siswazah ini utk kereta satrio neo.adakah saya layak?berapakah kadar bulanan yg perlu dibayar

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam. Satria neo telah ditamatkan pengeluaran. Saya cadangkan en utk memilih kereta lain TQ

      Delete
  13. Salam.. sy graduan yg telah bekerja selama 8 bulan dgn gaji basic rm2,100 berminat untuk beli kereta myvi se 1.5 auto tp sy masih belum mempunyai lesen memandu. Adakah sy layak?

    ReplyDelete
  14. Layak. Berminat bleh terus emel atau sms atau call saya. TQ

    ReplyDelete
  15. akum...saya graduan yg beru bekerja selama sebulan...dengan basic 1500 belum tolak epf layak ke saya..saya beminat kereta saga flx...

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam. Kelayakan bergantung kepada syarikat tempat UNA bekerja. Sekiranya serius, sila hubungi saya melalui telefon atau emel. TQ

      Delete
  16. saya bru grad. kerja swasta gaji 2080. tolak bersih 1800. nk bli vios j..adakah sy layak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paling kurang kena bayar d.payment 3000...

      Delete
  17. salam, saya ingin bertanya.adik saya bekerja di fama tetapi bertaraf kontrak dan gaji 1500 termasuk elaun. adakah dia layak untuk memohon skim grduan utk beli sekurang2 viva kerana amat perlukan kenderaan.tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam Nurul, Sekiranya adik Nurul bertaraf kontrak dan tawaran kotrak adalah 1 tahun dan keatas dia layak untuk memohon skim ini.
      Sekiranya kontrak kurang dari 1 tahun, dia perlukan penjamin untuk membeli kereta.
      Berminat boleh terus hubungi saya. TQ

      Delete
  18. salam en zaki..sebelum ini saya ada membuat pinjaman dengan harapan untuk menggunakan skim ini..namun, saya mendapat panggilan daripada pihak bank yang mengatakan company tempat saya bekerja ada rekod 'sitos' dan secara automatik pihak bank tidak dapat meneruskan pinjaman saya ini, saya bekerja di sebuah syarikat multinasional..dari segi gaji memang tiada masalah,so saya nak tnye adakah skim ini hanya valid untuk bank tertentu sahaja..berminat untuk membeli persona @ preve..bolehkah saya membayar downpayment <10% jika tidak menggunakan skim ini..minta pandangan en. zaki..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam. Insyaallah saya bleh bantu. Kalau berminat boleh terus call saya atau emel. TQ

      Delete
  19. en zaki..saya bekerja tetap dgn gaji basic 1300, tetapi plus komisyen,elaun dan ot 1750-1850..bolehkah saya apply?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau gaji bawah 1600 mmg x bleh nak buat skim graduan. tetapo kalau dah ada 3 bulan payslip keatas, masih boleh buat full loan untuk model2 tertentu. TQ

      Delete
  20. salam,
    ala diploma je ke? yang memiliki sijil tak bole apply ke? he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam. memang syarat bank mcm tu. Minimum diploma

      Delete
  21. salam...en sy bru abis degree then sy dpt keje dgn cimb status kontrak slame 1thun...bru 3hari msuk keje...sy nk apply saga gne skim ni...agak2 lps x..gaji basic 1400 cmpur elaun 1850...

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam. saya boleh bantu. Berminat call atau sms saya. Tq

      Delete
  22. salam.en zaki.saya baru habis degree tapi result x keluar lagi dan sudah bkerja baru seminggu. gaji saya 1600.saya layak x nak buat pinjaman ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah ada surat pengesahan tamatbelajar boleh. Berminat emel kepada saya. Tq

      Delete
  23. salam, en zaki. sy graduate degree tp br2 ni dpt offer keje gne diploma. so basic+elaun rm1500(blom cnfirm lagi, so xde tolak epf sume). after cnfirmation (3months or less), akn ade increment gaji. sy igt nk ambik viva 660BX solid. start keje bln 2 nnt. tp dah ada offer letter. sy sgt perlukan kereta coz kdg2 sy perlu travel. layak tak sy mtk skim ni? and if perlukan penjamin, boleh tak mak sy jd penjamin if die bakal pencen bln 2 ni?huhu tq in advance.

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam. Layak.. tidak perlu penjamin. Kalau berminat call atau sms saya. TQ

      Delete
  24. assalamualaikum en. zaki, saya baru grad tapi saya bekerja sendiri.. saya layak x nak buat pinjaman..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Dalam kes bekerja sendiri memang tidak dapat untuk memohon skim pinjaman ini. Pada pandangan bank, bekerja sendiri tidak mempunyai bukti pendapatan dan jaminan pendapatan yang tetap.
      Sekiranya masih berminat untuk membeli kereta, diperlukan seorang penjamin. TQ

      Delete
  25. Salam...gaji bersih saya rm1596...
    Adakah saya layak untuk memohon skim siswazah??

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam. Layak utk kereta bawah RM 50,000.00 berminat hubungi saya melalui emel atau telefon. tq

      Delete
  26. SAlam...saya lepasan graduan 2010 tp br brkerja tahun ni 2013...gaji 1900..layak x buat skim ni tuk alza???

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam. boleh terus call atau sms saya kalau serius. Tq

      Delete
  27. saya bekerja di sykt swasta gaji 1600 nama company sayahttp://www.mnesolutions.com/...tahun lepas hbis belajartp belum konvo lagi sy pelajar ipts layak x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh sekiranya sudah ada surat pengesahan tamat belajar. Boleh rujuk pada komen diatas...

      Delete
  28. salam. saya gaji bersih 2000. baru kerja sebulan and baru tamat pengajian. kalau nak beli vios J dengan bayaran bawah 750. berapa downpyment ye? n layak x untuk skim graduan?

    ReplyDelete
  29. W.salam. boleh terus emel saya. Tq

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum,

    Saya lepasan ijazah dan telah bekerja tetap selama setahun di syarikat swasta. Gaji bersih lebih kurang RM1800.00. Saya ingin membuat pinjaman skim siswazah untuk kereta Satria Neo R3 (A). Adakah saya layak? Perlukah saya menyediakan penjamin dan bayaran pendahuluan? Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikimussalam. Tidak perlu penjamin sekiranya beli dengan saya. Boleh buat 0 d.payment. berminat boleh terus call atau emel saya. Zaki

      Delete
  31. saya diploma 4 tahun lepas, belum pernah beli kereta. umur 26 tahun. saya baru berkerja ditempat baru dengan gaji bersih 1.8k. baru dapat offer letter saja. boleh apply untuk skim graduan?

    ReplyDelete
  32. Salam, gaji bersih saya 1800, layakkah saya utk membeli satria neo r3 cps.? Tapi saya baru ada 2 bulan payslip.. Tapi ada surat kenaikan gaji..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam. layak... berminat hubungi saya. TQ

      Delete
  33. Salam. Berapakah maksimum pinjaman untuk skim graduan dengan pendapatan basic salary RM2700 kerja swasta? Saya berminat dengan Kia Forte 1.6SX @ Preve CFE Previum. Minta pandangan encik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam. layak untuk kedua2 model kereta. berminat boleh terus call atau sms saya. TQ

      Delete
  34. Salam.basic gaji saya RM1800+(elaun tetap 200)+)+elaun tak tetap..Kerja status kontrak swasta,sudah 3thn kerja ditempat sama.kontrak terbaru 3thn dari 2011-2014. Nk ambil proton persona dgn downpayment 10%.tidak blacklist,rekod bersih.ada lesen kereta.nk tanya perlukan penjamin ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam. Layak. berminat call atau sms terus pada saya. TQ

      Delete
  35. Salam....en zki ...kalau basic 1600....lpas kew amik alza...then sy da graduate nk msuk 3thunn...boleh ke x...

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam. Gaji basic terlalu subjektif. sekianya masih ada elaun lain, kemungkinan layak. tetapi sekiranya tiada elaun lain dan belum ditolak kwsp, perlukan penjamin untuk beli alza.

      Delete
  36. Salam En.Zaki saya graduate tahun 2011, baru dapat tawaran keja sebulan sebagai Graduate Researcher Assistant dengan gaji RM1.2K sahaja dengan berstatus kontrak selama 1 1/2 tahun. Adakah saya layak untuk membeli Saga SV.

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam. En Rizal perlu ada penjamin untuk beli kereta. Maklumat lanjut boleh terus call atau emel atau sms saya. TQ

      Delete
  37. berminat preve premium..baru tamat belajar .. kerja swasta.. dah 4 bulan .. gaji bersih RM2100 .. nk byar down payment 10K.. layak x.. dan berapa bulanan perlu bayar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk maklumat lanjut berkenaan bayaran bulanan, sila hubungi saya melalui emel atau whatapps atau telefon. tq

      Delete
  38. Salam, sye ade diploma dan skrg mule kerje bru untuk bulan pertama, gaji basic rm1800. Status kerje adalah permanent. Adkah sye layak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam. layak. berminat boleh terus call atau sms atau whatapps saya. TQ

      Delete
  39. sy lulusan degree & bermnat dgn viva s series, gaji 1.4k dah 1thn lbih keje ngn gov sbg pembantu tadbir, status keja kontrak dan kontrak diperbaharui bila tamat tempoh. Adakah sy layak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Layak. Sekiranya Serius, boleh terus call/whatsapp/emel/sms saya. TQ

      Delete
  40. salam en zaki..boleh ke kalau anak saya seorang penuntut institut perguruan dan mendapat elaun 4800 setiap semester untuk memohon skim graduan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam. Dalam kes cik - masih perlukan penjamin ibu bapa atau adik beradik untuk beli kereta. Sekiranya berminat boleh terus hubungi saya. TQ

      Delete
  41. salam en zaki, saya baru dpt offer letter kerja kerajaan.gaji insyaAllah cukup. tp saya belum start kerja lagi. layak ke untutk skim graduan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam. Layak. Berminat boleh terus call atau whatsapp saya. TQ

      Delete
  42. salam en zaki.. sy lpasan graduan br bekerja slama sbulan di syarikat swasta.. basic gaji sy 1600 +elaun 1800.. sy brminat dgn satria neo r3.. adkah sy layak mggunakan skim ini utk satria neo r3?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam. Minimum Gaji bersih yang masuk kedalam akaun bank setiap bulan ialah RM 1750.00

      Delete
  43. Salam, saya nak tnya. Gaji bersih saya RM1600 sebulan, jika saya nak beli Perodua Myvi 1.3 SE, adakah saya layak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam.layak berminat beritahu saya. tq

      Delete
  44. Assalam..saya graduate tahun 2011 dan akan berusia 30 tahun bulan oktober ini.saya baru bekerja di syarikat baru dengan gaji basic rm2800 dan overtime RM15 sejam.bulanan saya boleh mendapat rm3-4k.adakah saya layak memohon untuk kereta toyota vios?boleh tuan beritahu saya limit model yang saya boleh mohon?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam. Sudah tentu layak. berminat beritahu saya. TQ

      Delete
  45. as salam en.zaki...saya nak tanye, adakah skim ni utk kereta baru shaja?...kereta second hand xde ke?

    ReplyDelete
  46. Salam.saya lepasan diploma.saya baru kerja 3 bulan lebih.gaji sebelum nie basic rm1500 tapi baru2 nie bile dh confirm naik rm1650+eluan rm200.cdangan kereta viva 1.0 tapi tidak mahu byar bulanan melebihi rm300-330.boleh bagi nasihat atau cadangan pada sya.dan adakh saya layak dlm skim nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam. layak. Kalau berminat boleh terus call atau whatsapp saya

      Delete
  47. As salam.. en.zaki. sy graduan tahun 2012. Bekerja di sykt swasta selama setahun 4 bln. Gaji basic 1600. Blom tmbh ot. Gaji bersih lepas tmbh ot dalam 1800++. Adakah sy layak utk skim graduan? Kalo xlayak, sy kne ade penjamin ke utk amek kereta saga flx se 1.6?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Layak. Tp mungkin kena ada downpayment sekiranya beli saga se 1.3

      Delete
  48. salam.en zaki. saya baru tamat belajar dalam 3 bulan lepas. lepasan dip. baru start kerja lebih kurang sebulan lebih. gaji basic 1800. sya minat dengan persona sv auto. sya layak x untuk skim graduan ni dan kalau nk buat full loan boleh ke? satu lagi perlukan penjamin x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam. sememangnya anda layak. Sekiranya berminat inform saya melalui 0192198400

      Delete
  49. Salam en.zaki.. saya graduan tahun 2012. bekerja di syarikat swasta selama 2tahun 5 bulan dgn gaji 2720. saya berminat untuk beli mpv seperti alza @ exora full spec tanpa downpayment. adakah saya layak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam. sudah tentu layak. Sekiranya berminat inform saya. Tq

      Delete
  50. salam en zaki.. sye graduan tahun 2013. bekerja di syarikat swasta selama 9 bulan dgn gaji 1800...sye brminat untuk beli kereta viva/axia tanpa downpayment..masalah saya gaji cash & saya tiada lesen memandu...sya layak x untuk skim graduan ni dan kalau nk buat full loan boleh ke?

    ReplyDelete
  51. Salam en..saya fresh grad..bru dpt kje 1 oct basic 1500..layak x untuk wat full loan proton iriz..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam. sekiranya hanya basic 1500 sahaja dan tidak mempunyai apa2 elaun tetap, en perlukan penjamin.

      Delete
  52. Salam en zaki..saya gaji bersih rm2400 layak x nak beli toyota vios j full loan?

    ReplyDelete
  53. W.salam. Sudah tentu layak. Sekiranya betul-betul serius untuk berurusan dengan saya, boleh whatsapp atau call saya. 019-2198400

    ReplyDelete
  54. Salam Encik Zaki.. sy fresh graduate dan basic sy RM 1500 + elaun RM 200..layak kah sy bt full loan utk perodua axia? TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam,. Layak. Kalau berminat inform saya. TQ

      Delete
  55. Assalamualaikum En Zaki.
    Saya lulusan diploma dan sekarang bekerja tetap sudah 6 bulan dengan basic Rm2000 tolak epf 1780.sy berminat untuk memiliku suprima/vios adakah saya layak memohon skim yang mampu untuk saya 0 downpayment.dan bole saya tahu kereta apa yang layak untuk saya berdasarkan gaji sy.seriusly buyer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.
      Dalam kes en Airi, maksimum loan adalah RM 62000 sahaja. sekiranya ingin beli vios downpayment sebanyak 15000 diperlukan. TQ

      Delete
  56. Assalamualaikum..saya lepasan ijazah dan berpendapatan 2000 sebulan..ingin buat pinjaman utk persona executive 1.6 AT..adakah saya layak ataupun tidak? Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam. Layak. Kalau berminat boleh terus whatsapp atau call saya. TQ

      Delete
  57. salam en.zaki.
    sy grad july 2014.skarang bekeje gaji bersih 2k.
    tiada commitment lain sprti rumah,ct crd dll..
    layak ke sy nk beli toyota vios atau proton iriz under graduate scheme?
    tlg bg quotation utk toyota vios dan proton iriz.
    tq en.zaki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam. layak untuk proton iriz. untuk dapatkan quotation bolehlah terus emel atau whatsapp saya. TQ

      Delete
  58. Salam nak tumpang tanya sy br bis bljr degree dan br sahaja bkerja xsmp sbln n dsbbkn blm konvo sy hanya ada partial transkrip sj layak ke nak memohon alza advanced

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam. kelayakan bergantung kepada gaji yang ditawarkan.

      Delete
  59. assalamualaikum . kalau gaji basic rm1,380 sebulan - epf - socso = rm1,221 (bersih) . umur 24 tahun, kerja swasta baru 3 tahun . ada diploma . nak beli proton iriz 1.3 auto, boleh lepas tak ? perlukan penjamin or downpayment ? or boleh lepas tak kalau nak apply full loan ? or still boleh guna graduate scheme ? harap dapat membantu . thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Dalam kes cik, seorang penjamin diperlukan untuk membeli kereta. Ini disebabkan syarat gaji minimum mestilah RM 1600 dan keatas. Terima Kasih

      Delete
  60. as salam En.Zaki..saya baru bekerja tetap selepas 3 tahun grade..gaji basic 2400 tolak epf masih berbaki 2100..apakah kereta paling sesuai untuk diambil,dan adakah skim tertentu yang masih available untuk golongan seperti saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam.
      Dalam kategori en, saya cadangkan untuk membuat pembelian kereta yang berharga 50k kebawah.
      sekiranya berminat boleh terus hubungi saya melalui telefon, sms atau whatsapp. 0192198400

      TAG: Promosi Proton & Perodua 2016

      Delete
  61. assalamualaikum en zaki, sy adalah fresh graduate diploma yang sedang bekerja di syarikat kerajaan, gaji basic RM1800,, sy berniat untuk sambung belajar selepas bekerja selama 6 bulan.. jadi, apabila saya meniliti coretan en. zaki dan komen-komen di ruangan ini, sy berminat untuk beli kereta proton saga fl 1.3 solid auto... dan jika berjaya membuat pinjaman, sy ingin membayar 10% downpayment terlebih dahulu...
    apakah sy memerlukan penjamin kerana selepas bekerja kontrak selama 6 bulan, saya akan menyambung pelajaran di ipt selama 2 tahun.. harap en zaki dapat membantu.. sekian terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Terima Kasih kerana sudi membaca coretan saya. berdasarkan pengalaman saya, Cik NurFairuz memerlukan seorang penjamin untuk membeli sebuah kereta disebabkan jawatan cik sekarang adalah kontrak 6 bulan sahaja.
      Maksud kontrak berbaki tidak kurang dari 6 bulan adalah seperti berikut:
      Kontrak yang ditawarkan : 1 tahun,
      Tempoh sudah bekerja : 5 bulan
      Baki kontrak : bulan
      Tetapi malangnya, sekiranya kontrak hanya 6 bulan, sudah tentu pada hari pertama bekerja itu sudah kurang dari 6 bulan.

      Delete
  62. Salam En Zaki, Sy sudah graduate Julai 2013, Degree. sekarang bekerja di company swasta dengan basic 1800 dah gaji bersih dalam 1600. adakah sy layak skim siswazah untuk membeli proton iriz 1.3?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w.salam. layak sekiranya sudah bekerja lebih dari 3 bulan

      Tag: skim siswazah 2015/2016

      Delete
  63. Assalamualaikum..encik zaki..sy berminat untuk beli alza advance..tp gaji basic 2k..bersih 1.8k..ada allowance. So adakalanya sy boleh capai 2k bersih..cume xternyata dlm offer letter sy..sbb sy fresh gradute..kerja bru 7bulan.. boleh lepas ke full loan?..tp sy ada 3k if 5% downpayment...tq

    ReplyDelete
  64. Salam en zaki. Sy ada offer letter dr kementerian dgn kontrak selama setahun. Adakah sy layak untuk membeli kereta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. W.salam. layak. Kalau bermint boleh terus hubungi saya melalui telefon / whatsapp. Tq

      Delete
  65. Assalamualaikum encik zaki..sy fresh graduate diploma,gaji basic rm1300 campur elaun rm1800 kalau tolak EPF SOCSO dalam rm1600.layak ke sy na beli proton iriz 1.3 executive?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Saya perlukan beberapa maklumat detail lagi, Boleh terus hubungi saya melalui 0192198400 untuk keterangan lanjut.

      TAG: SKIM SISWAZAH PROTON / PERODUA / TOYOTA 2016

      Delete

Komen adalah DIBENARKAN tetapi TIDAK DIGALAKKAN kerana kemungkinan saya TERLEPAS PANDANG untuk membalas komen tuan/puan.

Tuan/Puan/Cik digalakkan untuk membuat pertanyaan melalui EMEL / WHATAPPS ATAU TELEFON

zakiautoworld@gmail.com
019-2198400